Wim en Marije over de nieuwe rioolwaterzuivering in Gaarkeuken: “We worden gehoord”

Wim en Marije Ubachs wonen in Gaarkeuken, bijna naast de plek waar de nieuwe rioolwaterzuivering wordt gebouwd. Het project zorgt soms voor overlast, maar door verbeterde communicatie zijn ze ook positief over de veranderingen.

Hinder: vooral op de weg 

Van het werk op het terrein zelf hebben de Ubachs weinig last. “Wat daar gebeurt, merken we bijna niet,” zegt Wim. “We hadden meer geluidsoverlast verwacht, maar dat valt erg mee.” Het meeste ongemak komt door het extra vrachtverkeer. 

“Dagelijks rijden er zware vrachtwagens door de buurt. Dat zorgt voor trillingen in huis en schade aan de weg,” legt Wim uit. Vooral in het begin reden de vrachtwagens erg hard. “Na herhaalde klachten heeft Waterschap Noorderzijlvest maatregelen genomen. Dat is een verbetering, maar het blijft een aandachtspunt.” 

Betere communicatie en wensen 

Wim en Marije hebben ervaren hoe goede communicatie een groot verschil maakt. “In het begin waren de werkzaamheden al begonnen, maar daar hadden we geen informatie over ontvangen. Dat zorgde voor onbegrip, net zoals bij het onverwacht kappen van extra bomen,” vertelt Wim. 

Nu is dat anders. “We krijgen vooraf informatie over de planning en kunnen meedenken. Dat is prettig. Als er iets is, dan kunnen we contact opnemen met Waterschap Noorderzijlvest. Plannen zijn zelfs aangepast naar aanleiding van onze ideeën en wensen. Dat waarderen we echt.”

Aanpassingen door bewoners 

Dankzij wensen van bewoners wordt de rioolwaterzuivering lager. “Deze zou eerst zeven meter hoog worden. Dat vonden wij te hoog,” zegt Wim. “Nu wordt het lager en komen er (fruit)bomen, struiken en een wandelpad omheen. Het past straks beter in de omgeving.” 

Ook wordt het geluid minder. “De nieuwe zuivering krijgt een geluidswal en extra groen om het lawaai te verminderen. Dat is echt een verbetering.” Bovendien worden Wim en een paar buren nu ook op het riool aangesloten. “We wonen hier bijna naast de installatie, maar hebben zelf nog een verouderd systeem. Dat verandert gelukkig.” 

De bouw vanuit de lucht 

Wim houdt het project zelf ook op een bijzondere manier bij: met zijn drone. “Ik film hoe de bouw steeds verder gaat. Uiteindelijk wil ik een video maken die het hele proces laat zien.” 

Het grotere doel

Hoewel het project impact heeft op hun dagelijks leven, begrijpen Wim en Marije dat het nodig is. “We snappen dat dit moet. Waterschap Noorderzijlvest heeft naar ons geluisterd en het wordt straks mooier. Als het dan toch moet, dan liever op deze manier".