Resultaat - veelgestelde vragen
Resultaat vragen project RWZI Westerkwartier
- Bij andere vragen kun je contact opnemen met de omgevingsmanager Auke Plantinga via de mail op rwziwesterkwartier@noorderzijlvest.nl of telefonisch via 050 3048911
Hoe groot en lang zijn de leidingen?
- Vanuit Marum is de leiding ongeveer 14,5 kilometer lang en 40 centimeter breed.
- Vanuit Zuidhorn is de leiding ongeveer 4,5 kilometer lang en 50 centimeter breed.
- Voor FrieslandCampina is de leiding ongeveer 15 kilometer lang en 31,5 centimeter breed.
Hoe zit het met geur- en geluidshinder?
- De nieuwe rioolwaterzuivering Gaarkeuken gaat bijna twee en half maal zoveel rioolwater verwerken dan de huidige zuivering. Ondanks dat verwachten we dat deze minder geur- en geluidoverlast zal geven. Dat komt doordat we bassins en onderdelen die geur kunnen verspreiden afdekken. We zuigen de lucht af en halen met filters de geurcomponenten eruit. Onderdelen die geluid geven plaatsen we in een gebouw of schermen we af. Al deze maatregelen zorgen er voor dat we aan onder de drempelwaarden van de vergunning en wet- en regelgeving blijven
Wat te doen bij schade?
- Neem in geval schade contact op met Waterschap Noorderzijlvest. We hebben in samenwerking met een aantal grondeigenaren een schadeprotocol opgesteld. Het schadeprotocol is te vinden op deze website in het Archief onder het kopje Documenten - documenten schadeprotocol:
- Bij schade na aanleg van de persleidingen is dit protocol met omgekeerde bewijslast van toepassing en wordt deze op een goede manier door het waterschap afgehandeld.
Hoe komt de nieuwe zuivering eruit te zien?
RWZI Westerkwartier
Waterschap Noorderzijlvest bouwt een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Gaarkeuken. Deze vervangt straks de oude installatie in Marum, Gaarkeuken en Zuidhorn.
Stappen van de nieuwe zuivering
- Stap 1: Mechanische zuivering: Uit het afvalwater wat hierbinnen komt, worden grove delen, vet en zand verwijderd.
- Stap 2: Biologische zuivering: Beluchtingsbassin: Bacteriën, ook wel actief slib genoemd, zuiveren het water. Met behulp van zuurstof ‘eten’ zij het organisch afval op.
- Stap 3: Nabezinkbassin: Het water staat stil, het slib zinkt naar de bodem en wordt gescheiden van het gezuiverde water. Het slib, inclusief bacteriën, gaat terug naar het beluchtingsbassin.
- Stap 4: Het meten van hoeveelheid en kwaliteit van het water. Het water gaat terug de natuur in.
- Stap 5: Slibverwerking: Bandindikker: Scheiding tussen water en slib door het slib op een lopend filterdoek uit te laten lekken. Het vrijgekomen water ondergaat opnieuw het gehele zuiveringsproces.
- Stap 6: Slibbuffer: Deze slaat het ingedikte slib op, totdat het met een tankwagen wordt afgevoerd.