Achter de schermen bij de bouw: Sjoerd over zijn werk als uitvoerder

Misschien heb je hem wel eens over de bouwplaats zien lopen in Gaarkeuken: Sjoerd Cnossen. Als uitvoerder zorgt hij dat de bouw van de nieuwe rioolwaterzuivering op rolletjes loopt. Wat houdt dat precies in?

Uitvoerder Sjoerd Cnossen aan het woord

“Ik heb eigenlijk een kantoorbaan op de bouw. Ik zit veel achter mijn bureau in de bouwkeet om dingen te regelen”, zegt Sjoerd, die dit project aanstuurt vanuit aannemer ADS Groep. Als uitvoerder gaat hij over de planning en zorgt hij dat alles goed, op tijd en bovenal veilig gebeurt. 

Rondlopen op de bouw

Wat houdt dat concreet in? “Ik bel bijvoorbeeld met een onderaannemer die beton komt storten. Ik regel dan dat hij komt zodra het grondwerk klaar is. Of ik zorg ervoor dat vrachtwagens erlangs kunnen naar de bestaande rioolwaterzuivering wanneer dat nodig is.” Sjoerd zit natuurlijk niet alleen achter zijn bureau. “Ik loop ook rond op de bouw om te kijken hoe het gaat.” 

Teamoverleg

Eens per week bespreekt Sjoerd de voortgang met zijn hele team. Ze kijken of alles is gelukt de afgelopen week. En ze kijken vooruit of er nog problemen zijn in de planning. “Zo kan het zijn dat er een kraan komt die langs een plek moet waar anderen aan het werk zijn. Dan moeten we de planning daarop aanpassen.”

Het werk moet gewoon doorgaan

De grootste uitdaging voor Sjoerd? Dat is dat de huidige rioolwaterzuivering gewoon doorgaat. “De grond ligt vol kabels en leidingen waar we omheen moeten werken. Best ingewikkeld. We hebben ook wel eens een kabel geraakt. Toen vielen enkele meetpunten van het waterschap uit. Gelukkig konden we het toen snel oplossen.” Ook het renoveren van het bestaande bedrijfsgebouw is een uitdaging. “De mensen moeten wel gewoon door kunnen werken.”

De eerste mijlpaal is een feit

Sjoerd en zijn team hebben net een grote mijlpaal achter de rug: een deel van de nieuwe rioolwaterzuivering is klaar en in gebruik genomen. “We hebben onder andere het slib uit het oude beluchtingsbassin overgepompt naar het nieuwe. In dit slib zitten namelijk bacteriën die als het ware het vuil opeten. Het was dus zaak dat die bacteriën bleven leven terwijl ze werden verhuisd. Gelukkig is dat goed gegaan!”